3/16/2009

syukurku....

assalamualaikum..lafaz mulia pbuka bicara..

school holiday dh mula..aku?? huhh xmerasa laa nk ct panjang cm zaman aku begelar pendidik satu masa dulu..namun aku bersyukur dengan apa y aku perolehi ketika ini..teringat sejenak kata2 y biasa ku lafazkan..'kelebihan disyukuri, kekurangan diredhai'..betul x teman?

ku akui kelemahan diri
ku insafi kekurangan ini
ku sesali kejahilan ini

...................

12 mac '09..
hr ni aku cukup berdebar2..segala kerja cam ade je y xkena..aku menanti..dan terus menanti..menanti panggilan dari adik tersayang utk mmberita kan khabar gembira ttg result SPM nya..sejak semalam k.de dok sms, 'kakak, k.de takot arr'.. sbr adikku, istighfar byk2, mnta doa mak ayah..lg sms dr k.de, 'kakak, risau laa', 'kakak, doakan k.de ya'...ermm k.de risau pe?? bukan ke k.de dh wat sebaik mungkin? kakak cukup yakin dengan adk kakak ni..jangan risau laa..InsyaAllah, ibnusaid kali ini akan mengulangi kembali kejayaan abang sblm ini.. TAKBIR !!!!

petang itu..
aku meneruskan tugas2 seperti biasa setelah mmberi sedikit kata2 peransang, sedikit semangat utk adikku yang masih takut2 utk melangkah ke pejabat SBP I Temerloh, nk ambik result SPM dia laa..tu sbb dia takut hehe..

ketika sibuk melayani kerenah pengadu yang pelbagai masalah, ku terdengar ringtone yang cukup kukenali,

kubertanya pada diri
apa nak jadi bila besar nanti
oh jawabnya, 'i wanna be somebody'


ya, ini lah panggilan yang ku nanti-nantikan..terpapar di skrin 'k.de calling'

assalamualaikum kakak..

wsalam adik hehe..
so, hows ur result?
-dengan cukup xsabar nye aku btanya hehe..

kakak...

ye kak.de syg..cepat laa bgtau..kkk dh xsabar dah ni..-aku bdebar2 dengar suara sayu nya..

kak de dpt 11A..

"YA ALLAH k.de..TAHNIAH dik..kan kakak dh bgtau banyak kali, amalina bermaksud harapan kami..kau memang harapan kami - tp dlm ht ku tertanya2, kenapa suara adikku sayu?

kakak...

ye dik..

kak de xdapat top one di SBP I Temerloh..

sabar ye dik..result 2 pun dah dlm listing top 5 kan??

ye kakak..sekolah ni, bukan cam sekolah dulu..semua hebat2..agak ssh nk jadi top one cm dulu..

xpe dik, 2 kan persaingan sihat..kkk dah cukup bangga dgn adik kkk ni..jgn sedih2 tau..pasni try lg utk next exam..

-sempat ku mengimbau, kenangan lalu..sebelum ini adikku selalu jd y terhebat di sekolah..almost top 1 in exam..bukan nk mmbanggakan diri punyai adik sedemikian..tapi aku bsyukur, dengan usaha kuatnya, dia sentiasa menjadi juara..sblm ni dia ambik PMR di SM Seri Raub, dapat 9A1..disebab result 2 laa, dia terpilih masuk SBPI..tahniah dik..ketika sekolah rendah jua UPSR pun 5A dlm genggaman..

teringat nasihat mak, nama mmg mmpengaruhi individu..nama adalah doa..betul mak, ana sokong sgt2..syukur aku mmiliki mak ayah yang cukup faham ttg ini..dan kami adik beradik diberi nama yang simple tapi mmiliki makna yang mendalam..
* mohd husni - nama yang mmbawa maksud kebaikan-ilham dari pak natsir ( ilmuan dr Indonesia, y juga guru ayah 1 ms dulu )
* husna - ilham dari Asma Allah, jua sedikit psamaan dgn nm abg..adik manja abg hehe..
* amalina - harapan kami. ya, mmg mjadi harapan kami.InsyaAllah..
* leny Fauzia - asal dari word fa za bmakna kejayaan..leny-ambil nm saudara terdekat mak..

13 mac 09
Penghulu segala hari..awal pg lg hujan lebat menyirami bangi bandar ilmu..tempat len xtau laa hehe..syukurku, kunci IBNUSAID WPG 9509 di amanahkan pada ku..kalo x, kompem laa masuk opis kul 12..cmna nk redah hujan kalo naik CAR or BFV, betul x sahabat?
nnti sape y ssh? sape y demam? eee hari2 nk kna mrh, kalo sehari xkena mrh x sah hehe..
maaf ye teman, kata2 mu, ku posting dlm blog daif ku ini..

tengahari..
doa ku mengiringi kedua2 adikku y dlm pjalanan ke KL..dua2 adik ku ppuan, kkk mn y x risau..dh laa dpt bas y blainan walaupun dr tmpat y sm dan destinasi y sm..pesan ku buat k.de, smpai KL, tggu adik 2, gerak sm2..tggu arahan dari kkk..maaf kkk xdapat ambik kat KL cm bese..kkk sorang2 kat opis, xleh nk tggal cm2 je..syukur la k.de ckup memahami..memahami tggjawab nya sebagai seorang kakak..

aku mula penin memikirkan pjalanan adikku dari KL ke bangi..biasanya, aku setia menunggu mereka di Titiwangsa..tp kali ni, atas kekangan kerja n masa, aku mharapkan bantuanMu Ya Allah..

Dipendekkan cerita, Allah gerakkan hati seorang teman, dia sanggup mengofferkan diri menjemput adik2 kesayangan ku itu..Thanks teman, kau cukup memahami..ermm mungkin dia fhm, dia pun ada adk ppuan..

Dan dgn izinNya la, adik2 ku, smpai dgn selamat..tpacak, tsenyum2 dpn pintu opisku..sedikit ucapan tahniah bserta kucupan manis hinggap dipipi kak de..jua pelukan erat utk adik2 ku kerana sudah lama tidak bertemu muka..


ermm dh jam 6 ni..jom p mkn kat BBB tomyam, kkk blanje hehe...maaf kkk xlarat nk msk ptg ni..kukira ni hadiah kecil utk adik2 dan teman y mmbantu ku..doakan kkk murah rzki dik, pnjg umur n cpat kawen hihi..ayat biasa y ku lafazkan dpn adk2..sekadar jd ulaman pd ptg 2..



usai acara makan2, gerak balik ke dstinasi..

kpd mu teman,
ku mohon sokongan
pengorbanan dan kesetiaan
telah ku ungkapkan segala2 nya

hehe sempat lg 2.. trima kasih y xterhingga sggup mengambil berat hal adik2 ku..doaku utk mu moga dimurahkan rezeki dan tcapai segala y di impikan...caiyok-caiyok !!!


14 mac 09
Plan y dh lm ku rancang..bw adik2 p mkn ns dgg..ajk wany, k.hawa n yusuf p skali..tp wany keje lak..jom k.hawa, sy ambik akk kul 8.30..wahh hensem yusoff hr ni..cubitan syg singgah dipipi mugilnya..

bmula laa citer kat kedai ns dagang kat gate 1..ms mkn xleh bcakap hehe..

hbs acara makan2, p round2 putrajaya..bukan pe, sekadar mengisi ms adik2, selebihnya aku xtau nk bw dorang p jln mn..WPG 9509 x dbenarkan p jauh2..temankan adik2 bli alatan sekolah..kul 12, blk sbb k.hawa nk keje ptg 2..yusuff lak dh ngantuk dh 2..

singgah opis sat, adk nk online UPU..aku ambik kesempatan tlg staff opis wat preparation utk pameran kat stadium kajang..usai sudah tgjwb ku..

arghh penat lak..jom p round2 lg..kuar lg p cari buaian dan car seat utk ank buah tsayang kat area seksyen 9..tiba disana, skali lg hujan lebat siap petir bdentum2..ya Allah, cmna laa aku nk drive blk dgn cuaca cmni?

tepat sangkaan ku, beberapa tempat disepanjang laluan ku, ditenggelami air yang kukira ckup tggi utk kuredahi dgn WPG tu...Ya Allah kau selamat kan laa pjalanan ku..bw insan tsayang ni..takutt...tp akhirnya, aku selamat tb di teratak ku..syukur ku kpd Mu ya Allah..
dan malam itu, masing2 keletihan..zzzzzzzz......



15 mac 09
hr ni kna btugas di stadium..jg booth pej ADUN Bangi..ermm jg booth?? cm sm je kita ni kan teman? sm2 kena jg booth hehe..tp aku kna jalankan kewajipan ku..pas je sarap, aku gerak p KL, anta adik2 nk blk raub..waaa bl lg n jmpa kalian?? maaf kan kkk xdapat hantar sampai rumah..ermm xpe, kalian kan dah makin besar, blaja bdikari sket..

alhamdulillah, pas adik2 gerak kul 1, aku gerak blk bangi..kna p stadium gak walau dh lewat hehe..mlm tpaksa cancel kan prog di stadium..penat sgguh hjg mggu ni..


16 mac..
1st day aku keje sorang2 kat opis..penat nya ya ampun..mcm2 aduan aku terima..smpai postg ini ditulis, lebih 20 org dtg wat aduan..mcm2 karenah y tpaksa aku hadapi..baru sat td, sorang pakcik marah2 dgbn bhs y aku xpaham..maaf ye, p.cik 2 de mslh ptuturan ket..last2, aku mnta no tel dia utk feedback dr YB..betul2 xpaham pe y dia ckp..maaf ye pak cik..sy de hal ni..nk penuhi tuntutan mata..ngantok..

2 comments:

fazilah said...

Salam..tahniah utk k.de(btul ke nama ni?hehehe).Semoga terus istiqamah dalam menuntut ilmu dan memperoleh kejayaan cemerlang di dunia dan akhirat..:-)

mat_chop said...

11A? Tahniah buat K.de... Apa hadiah dari dari akak & abgnye...?